Lekker tot rust komen in je (opblaasbare) spa, swimspa of hottub met ontspannende bubbels en een heerlijke jet-massage. Echt een momentje voor jezelf. De vele pluspunten van een jacuzzi zijn je waarschijnlijk wel bekend. Een kleine toevoeging van een aroma aan het jacuzzi water belooft een nóg intensere therapeutische werking. Elk geurtje heeft haar specifieke werking op lichaam en geest. Denk aan het verminderen van klachten als spanning, slapeloosheid en verkoudheid. Maar bijvoorbeeld ook aan het verbeteren van je focus. Met een lekkere spa aroma kun je éxtra genieten en relaxen. Je kunt in onze webshop veel verschillende spa aroma’s vinden. Voor ieder wat wils. Maar in hoeverre werkt jacuzzi aromatherapie nou écht? Zijn de voordelen gebaseerd op wetenschap of zit er een luchtje aan? Het team van Spa Industries Europe zocht het voor je uit!
Wat is (jacuzzi) aromatherapie?
Aromatherapie bestaat al eeuwenlang. Al sinds de middeleeuwen wordt namelijk gebruik gemaakt van etherische olie, ook wel essentiële olie of geurolie genoemd, als holistische therapievorm. Etherische olie bestaat uit een mengsel van vluchtige aromatische moleculen die in verschillende heilzame planten (bloemen, kruiden en bomen) wordt aangetroffen [1]. De moleculen worden geproduceerd en opgeslagen in speciale cellen die zich in verschillende delen van de plant bevinden. Zo wordt sinaasappelolie uit de schil gewonnen, citroengras uit de bladeren en jasmijn uit de bloemetjes van de plant [3].
Er zijn verschillende manieren waarop etherische olie vrijkomt, bijvoorbeeld door waterdampdestillatie, persing en CO2 extractie. Het resultaat is een heerlijk geurige olie die voor verschillende doeleinden kan worden gebruikt, bijvoorbeeld voor jacuzzi aromatherapie. Elke etherische olie heeft een andere samenstelling die van invloed is op hoe het ruikt, hoe het door ons lichaam wordt opgenomen en hoe het onze geest en lichaam beïnvloedt [2]. Onderaan deze blog vind je een overzicht van verschillende aroma’s en hun werking. Zo kun je zien dat aroma’s veel meer positieve effecten hebben dan alleen een lekker geurtje.
Hoe wordt (jacuzzi) aromatherapie toegepast?
Aromatherapie kan worden toegepast op allerlei niveaus. De mogelijkheden zijn eindeloos! Zo kun je de etherische olie plaatselijk aanbrengen op het lichaam. Eventueel in combinatie met een fijne (therapeutische) massage. Je kunt de aroma ook toevoegen aan spa of badwater. Andere mogelijkheden zijn verdampen/stomen, diffusie, (orale) inname (raadpleeg hiervoor een deskundige) en inhalatie. De toepassingsmethode verschilt per soort etherische olie, maar ook het effect dat je er mee wil bereiken.
Wanneer je etherische oliën wil toevoegen aan het badwater, kun je de olie het beste eerst mengen met een drager product. Bijvoorbeeld met natuurlijk (Dode) zeezout, (volle) melk of room, of een basisolie als kokosolie, amandelolie of jojoba olie. Etherische olie lost namelijk niet op in water. Wanneer je een pure etherische olie aan het badwater toevoegt, zie je dat de druppels op het wateroppervlak blijven drijven. Hierdoor komt de geconcentreerde etherische olie direct en onverdund in contact met je huid, wat vervelende irritaties kan opleveren zoals een allergische reactie [22], [23],[24],[25].
Hetzelfde geldt voor het plaatselijk en direct aanbrengen van essentiële olie op je huid. Slechts enkele etherische oliën kunnen onverdund worden aangebracht op je lichaam. Meng een etherische olie daarom eerst met een basisolie, (volle) melk of room of een neutrale creme om reacties te vermijden. Wil je een heerlijk aroma toevoegen aan het water in je (opblaasbare) jacuzzi om extra te ontspannen? Koop dan wel een aroma dat speciaal is ontwikkeld voor (opblaasbare) spa’s, swimspa’s, bubbelbaden, whirlpools, hottubs en massagebaden. In onze webshop vind je uitsluitend geurtjes die veilig zijn voor de techniek.
Hoe werkt (jacuzzi) aromatherapie precies?
Aromatherapie heeft een genezende en helende werking op lichaam, geest en ziel [4]. Daarom wordt het ook wel een holistische therapievorm genoemd. Vooral onze reuk blijkt een aanzienlijke impact te hebben op de werking van aromatherapie. Bij inademing van etherische oliën geven receptorcellen in de neus (cellen die gevoelig zijn voor prikkels) een biologisch signaal af. Dit signaal wordt via de belbus olfactorius (reukzenuw, ligt direct boven de neusholte [5]) doorgegeven aan de limbische delen van de hersenen (onderdeel van grote hersenen, betrokken bij emotie, motivatie, genot en emotioneel geheugen[6]).
Vanuit daar wordt onze fysieke, emotionele en mentale gezondheid beïnvloedt. De signalen zorgen er namelijk voor dat de hersenen neurotransmitters als serotonine, endorfine en noradrenaline vrijgeven die ons zenuwstelsel met de rest van ons lichaam verbindt [3], [9], [10]. Naast de geestelijke werking (door inademing), kunnen essentiële oliën ook lichamelijk (via de huid) worden opgenomen. Essentiële oliën hebben namelijk het vermogen om onderhuids weefsel te bereiken. Ze werken door op celniveau [21].
De geneeskrachtige en heilzame werking van essentiële oliën is vooral effectief in (opblaasbare) spa’s, swimspa’s, bubbelbaden, whirlpools, hottubs en massagebaden. Het aroma wordt dan namelijk op twee niveaus toegepast: zowel via inhalatie als via massage. De heerlijke jetmassage zorgt voor een opname van de etherische olie via de huid. Etherische oliën werken namelijk door op cellulair niveau1. Daarnaast worden de geurdampen van de etherische olie ingeademd, wat zorgt voor een extra stimulatie.
Wil jij bijvoorbeeld meer het stofje serotonine aanmaken omdat je last hebt van spanning en stress? Door aan lavendel te ruiken, wordt serotonine in je hersenen aangemaakt. Probeer eens onze vloeibare spa aroma inSPAration Liquid Pearl – Balance (Lavender). Of de inSPAration Spa Pearls – Balance (Lavender), heerlijke spa crystals met lavendel geur. Voeg de aroma toe aan het spa water voor een ontspannende en rustgevende werking.
Ben jij eerder op zoek naar een aroma met een verfrissende en opwekkende werking? Citrus stimuleert de aanmaak van noradrenaline. Voeg wat inSPAration Liquid Pearl – Citrus Plash toe aan het spa water. Ook verkrijgbaar als Spa Pearls (badzout). Een heerlijke opwekkende spa aroma op basis van etherische oliën en kruiden.
Slim marketingtrucje of werken spa aroma’s echt?
Jacuzzi aromatherapie werkt. Echt. Verschillende studies hebben namelijk de werking en voordelen van etherische oliën aangetoond. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat etherische oliën antibacteriële, antivirale en ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Ze versterken ons immuunsysteem en hebben een effect op onze hormoonbalans, emoties, bloedsomloop, geheugen [11], [12]. Verschillende rapporten wijzen uit dat essentiële oliën zelfs werkzaam zijn bij het verlichten van pijnlijke weeën en het behandelen van allerlei ziektes als alzheimer en hart- en vaatziekten [13], [14], [15], [16]. We zien dat aromatherapie ook steeds vaker wordt ingezet bij de behandeling van kanker en slaapstoornissen [17], [18], [19], [20].
Kortom, planten zijn geneeskrachtig en heilzaam. En dat is niet zo gek. Aromatische moleculen in planten zorgen namelijk niet alleen voor een heerlijke geur, maar beschermen ook bij afweer van insecten en micro-organismen (o.a. virussen en bacteriën), tegen invloeden van buitenaf (bijv. droogte) en vervelende ziektes [7], [8].
Waar moet je op letten bij het kopen van spa geurtjes?
Jacuzzi aroma’s kun je eenvoudig aan het spa water toevoegen. Let er wel op dat je alleen aroma’s gebruikt die speciaal zijn ontwikkeld voor (opblaasbare) spa’s, swimspa’s, bubbelbaden, whirlpools, hottubs en massagebaden. Andere geurproducten kunnen namelijk de techniek van de spa ernstig aantasten. De aroma’s die je vindt bij Spa Industries Europe zijn natuurlijk veilig voor gebruik. De spa geur is niet vet en lost volledig op in het spa water. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat leidingen en onderdelen worden aantast.
In onze webshop vind je een ruim assortiment aan vloeibare spa geurtjes in flacons, spa badzout, LastingScents (geurtjes regelbaar in sterkte) en spa geurparels. Wat denk je bijvoorbeeld van de inSPAration Uplifting Peppermint Eucalyptus? Een frisse geur met een rustgevende en zuiverende werking, ideaal om van je verkoudheid of beginnend griepje af te komen. Met de kortingscode inSPAration2.5 krijg je €2.50 korting op een flacon. Een extra reden om deze geur eens te proberen 😇
Conclusie
Essentiële oliën zijn een uniek geschenk uit de natuur. Met een heerlijke aroma in je (opblaasbare) spa, swimspa, bubbelbad, whirlpool, hottub of massagebad kun je nóg beter ontspannen. Elke geur heeft zijn eigen karakter en positieve effecten. In de webshop van Spa Industries Europe vind je een ruim assortiment aan jacuzzi geuren die veilig zijn voor de techniek. Denk aan vloeibare spa geurtjes in flacons, spa badzout, LastingScents (geurtjes regelbaar in sterkte) en spa geurparels. Er is altijd wel een geur die bij jou past. Jouw favo jacuzzi geurtje nog niet ontdekt? Probeer dan eens een van de leuke geursets met proefjes. Bijvoorbeeld de InSPAration Liquid Pearl – Pillow Packets. Een geurpakket met 12 verschillende geurtjes van elk 15 ml.
Psst… Heb jij de kortingscode in deze blog al gespot? 👀
Bibliografie
- Bakkali, F., Averbeck, S., Averbeck, D., & Idaomar, M. (2008). Biological effects of essential oils – A review. Food and Chemical Toxicology, 46(2), 446–475. https://doi.org/10.1016/j.fct.2007.09.106
- Bethesda, MD: National Cancer Institute. (2019, 11 juli). Aromatherapy With Essential Oils (PDQ®): Integrative, alternative, and complementary therapies – Patient Information [NCI] | Michigan Medicine. University of Michigan Health. Geraadpleegd op 10 januari 2022, van https://www.uofmhealth.org/health-library/ncicdr0000458089
- Ali, B., Al-Wabel, N. A., Shams, S., Ahamad, A., Khan, S. A., & Anwar, F. (2015). Essential oils used in aromatherapy: A systemic review. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, 5(8), 601–611. https://doi.org/10.1016/j.apjtb.2015.05.007
- Worwood, V. A. (2000). Aromatherapy for the Healthy Child: More Than 300 Natural, Nontoxic, and Fragrant Essential Oil Blends. New World Library: Novato.
- Vanderah, T., & Gould, D. (2020). Nolte’s The Human Brain: An Introduction to its Functional Anatomy (8ste editie). Elsevier.
- Rajmohan, V., & Mohandas, E. (2007). The Limbic System. Indian Journal of Psychiatry, 49(2), 132–139. https://doi.org/10.4103/0019-5545.33264
- Baratta, M. T., Dorman, H. J. D., Deans, S. G., Figueiredo, A. C., Barroso, J. G., & Ruberto, G. (1998). Antimicrobial and antioxidant properties of some commercial essential oils. Flavour and Fragrance Journal, 13(4), 235–244.
- Baratta, M. T., Dorman, H. J. D., Deans, S. G., Biondi, D. M., & Ruberto, G. (1998). Chemical Composition, Antimicrobial and Antioxidative Activity of Laurel, Sage, Rosemary, Oregano and Coriander Essential Oils. Journal of Essential Oil Research, 10(6), 618–627. https://doi.org/10.1080/10412905.1998.9700989
- Krishna A, Tiwari R, Kumar S. (2000). Aromatherapy-an alternative health care through essential oils. Journal of Medicinal and Aromatic Sciences 22(1B): 798-804.
- Buchbauer, G., & Jirovetz, L. (1994). Aromatherapy— use of fragrances and essential oils as medicaments. Flavour and Fragrance Journal, 9(5), 217–222. https://doi.org/10.1002/ffj.2730090503
- Svoboda, K. P., & Deans, S. G. (1995). Biological activities of essential oils from selected aromatic plants. Acta Horticulturae, 390, 203–209. https://doi.org/10.17660/actahortic.1995.390.28
- Svoboda, K., Hampson, J., Hunter, E.A., (1998). Production and bioactivity of essential oils in secretory tissues of higher plants. Proceedings of The World of Aromatherapy II Conference of the National Association for Holistic Aromatherapy (NAHA), 25 – 28 September, St. Louis, Missouri, USA, 105 – 127.
- Perry, N., & Perry, E. (2006). Aromatherapy in the Management of Psychiatric Disorders. CNS Drugs, 20(4), 257–280. https://doi.org/10.2165/00023210-200620040-00001
- Jimbo, D., Kimura, Y., Taniguchi, M., Inoue, M., & Urakami, K. (2009). Effect of aromatherapy on patients with Alzheimer’s disease. Psychogeriatrics, 9(4), 173–179. https://doi.org/10.1111/j.1479-8301.2009.00299.x
- Smith, C. A., Collins, C. T., & Crowther, C. A. (2011). Aromatherapy for pain management in labour. Cochrane Database of Systematic Reviews, 7. https://doi.org/10.1002/14651858.cd009215
- Shiina, Y., Funabashi, N., Lee, K., Toyoda, T., Sekine, T., Honjo, S., Hasegawa, R., Kawata, T., Wakatsuki, Y., Hayashi, S., Murakami, S., Koike, K., Daimon, M., & Komuro, I. (2008). Relaxation effects of lavender aromatherapy improve coronary flow velocity reserve in healthy men evaluated by transthoracic Doppler echocardiography. International Journal of Cardiology, 129(2), 193–197. https://doi.org/10.1016/j.ijcard.2007.06.064
- Lai, T. K., Cheung, M. C., Lo, C. K., Ng, K. L., Fung, Y. H., Tong, M., & Yau, C. C. (2011). Effectiveness of aroma massage on advanced cancer patients with constipation: A pilot study. Complementary Therapies in Clinical Practice, 17(1), 37–43. https://doi.org/10.1016/j.ctcp.2010.02.004
- L. Marchand (2014). Integrative and complementary therapies for patients with advanced cancer. Ann Palliat Med, 3 (3), 160-171. https://doi.org/10.3978/j.issn.2224-5820.2014.07.01
- Lee, S. H., Kim, J. Y., Yeo, S., Kim, S. H., & Lim, S. (2015). Meta-Analysis of Massage Therapy on Cancer Pain. Integrative Cancer Therapies, 14(4), 297–304. https://doi.org/10.1177/1534735415572885
- Hwang, E., & Shin, S. (2015). The Effects of Aromatherapy on Sleep Improvement: A Systematic Literature Review and Meta-Analysis. The Journal of Alternative and Complementary Medicine, 21(2), 61–68. https://doi.org/10.1089/acm.2014.0113
- Herman, A., & Herman, A. P. (2014). Essential oils and their constituents as skin penetration enhancer for transdermal drug delivery: a review. Journal of Pharmacy and Pharmacology, 67(4), 473–485. https://doi.org/10.1111/jphp.12334
- Southwell, I. A., Freeman, S., & Rubel, D. (1997). Skin Irritancy of Tea Tree Oil. Journal of Essential Oil Research, 9(1), 47–52. https://doi.org/10.1080/10412905.1997.9700713
- Sugiura, M., Hayakawa, R., Kato, Y., Sugiura, K., & Hashimoto, R. (2000). Results of patch testing with lavender oil in Japan. Contact Dermatitis, 43(3), 157–160. https://doi.org/10.1034/j.1600-0536.2000.043003157.x
- Rudazki, E., Grzywa, Z., & Bruo, W. S. (1976). Sensitivity to 35 essential oils. Contact Dermatitis, 2(4), 196–200. https://doi.org/10.1111/j.1600-0536.1976.tb03026.x
- Maddocks-Jennings, W. (2004). Critical incident: idiosyncratic allergic reactions to essential oils. Complementary Therapies in Nursing and Midwifery, 10(1), 58–60. https://doi.org/10.1016/s1353-6117(03)00084-2