Wat is een ozonator? Leave a comment

Elke spa vereist een optimaal werkend desinfectiesysteem, dat zorgt voor veilig, helder en bacterievrij spawater. Hierdoor geniet je zonder zorgen van je spa! Het meest gebruikte systeem is een ozonator. Maar wat is een ozonator nou eigenlijk? In deze blog vertellen we het meest belangrijke over ozonators!

Ozon is een blauw gekleurd gas, dat bestaat uit drie zuurstofatomen, goed oplost goed op in water, ontsmet en doodt effectief bacteriën, parasieten en virussen. Het is ook een goede oxidator, wat betekent dat verontreinigingen in het spawater zoals virussen, bacteriën en zelfs legionella elimineert.

Ozonators of ozongeneratoren worden geïnstalleerd in het circulatiesysteem van spa’s, zwemspa’s en zwembaden via een eenvoudig injectiesysteem. Als het spawater wordt geozoneerd, worden bacteriën gedood en vindt er desinfectie plaats. Ozon is dan aanwezig in een zeer lage en veilige concentratie. En veilig voor de mens, omdat ozon de eigenschap heeft slechts tijdelijk stabiel te blijven.

Het ozon molecuul valt namelijk vrijwel uiteen in vnl. zuurstof na ongeveer een meter in de waterleiding van de spa te hebben afgelegd. Ozon is een instabiel gas en niet (los) verkrijgbaar in een tank. Het wordt gegenereerd door corona-ontlading of ultraviolet licht.

Corona Discharge Ozonator

Een corona-ontlading ozonator (ook bekend als een corona-ontladingsgenerator of CD-ozongenerator) gebruikt elektrische ontladingen met een hoog potentiaal verschil om ozon aan te maken. Door een elektrische ontlading worden zuurstofmoleculen (O2)  gesplitst en vormt zich tijdelijk ozon (O3).

Meerdere opties (CD en UV generatoren)

Doodt en inactiveert effectief bacteriën, virussen, parasieten en schimmels. Werkt als goed en snel desinfectiemiddel en oxidator alleen in combinatie met een extra dosering van chemicaliën zoals chloor, broom of zoutwater.

Hierdoor ontstaat de bacteriedodende werking vanwege het feit dat het bacteriële celwanden verstoort en bacteriële enzymsystemen inactiveert. Ozon is een zeer krachtig desinfecteermiddel tegen (biologische) vervuiling zoals oliën, cosmetische producten zoals haargel, crèmes e.d..

Een nieuwe ozonator nodig?

Bel Spa Industries Europe voor een gratis (inbouw) advies. Onze monteurs vervangen ozonators uiteraard probleemloos, maar je kunt het eenvoudig zelf, binnen 10 minuten, met onze gratis telefonische inbouwhulp!

Onze Aqua Sun Del Ozone BO3 ozonators (Balboa-AMP), (Gecko J&J), zijn geschikt voor een 2 jaar probleemloos gebruik. Na 2 jaar moet de ozonator echter worden vervangen, want hierna neemt de kwaliteit van het spawater namelijk zienderogen af.

Tip: vervang je ozonator één keer in de 2 jaar. Eerder is echt niet nodig!

Onze ozonators zijn altijd uit voorraad leverbaar.

De garantie op de BO-3 Aqua Sun ozonator is 2 jaar.

Bekijk hier de video over het vervangen van je ozonator!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen

close
close-link